tiistai 12. heinäkuuta 2011

Tomaatteja! Tomaatteja



Olen miettinyt ruokablogia pitkään. Jahkannut. Todennut sen työlääksi. Miettinyt jaksanko päivittää. Ja kuvata. Ja entäs kun meidän reseptitkin vedetään useimmiten hatusta eikä mitään mitata? Jaksaako sellaista kukaan lukea. Ja sitten palannut kuitenkin halusta jakaa jonkin reseptin. Ajatuksen. Kokemuksen. Ruoka kun on sellainen asia joka jaksaa joka päivä mietityttää, useimmiten onneksi ilahduttaakin. Hyvä ruoka. Lämmöllä tehty. Oikeista aineksista. Nyt sitten sorruin. Päätin kokeilla kuitenkin. Josko sitä innostuisi. Josko joku muukin innostuisi.

Miksikö juuri nyt? Syytän tomaatteja. Tarkemmin sanottuna 2 kiloa täydellisiä kotimaisia tomaatteja. Viimeisen päälle kypsiä, meheviä, muhevia, täyteläisen vietteleviä punaisia paholaisia. Mainitsinko jo että pidän tomaateista? Mutta en syö niitä raakana (en ole oikein oppinut vielä, olin pitkään allerginen). Tomaatteja voi laittaa monella monella tapaa, mutta tällä kertaa niitä haudutettiin. Pitkään ja hartaasti: vähän alle 4h hiljalleen liedellä kattilan kansi auki. Tuloksena oli yksi yksinkertaisimmista ja helpoimmista ruuista joka taipuu moneen: tomaattijauhelijakastike. Mutta samalla tavalla teen ihan puhtaan tomaattikastikkeen pastalle tai pizzan pohjalle eikä tomaattikeittokaan tästä kaukana ole. Yksi asia jäi harmittamaan: miksi oi miksi ostin vain 2 kiloa tomaatteja? Eihän sillä pääse kuin alkuun. Onneksi tomaattien aika on nyt niitä saa lisää vaikka heti huomenna.


Täydellinen tomaattikastike


2 kg tomaatteja (kunnolla kypsiä, pehmeitä ja raskaita)
5 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
1dl tomaattipyrettä
yrttejä (basilikaa! mutta muutkin käy)
merisuolaa
1tl sokeria
mustapippuria
2 tuoretta chiliä / 1 kuivattu

Kalttaa tomaatit. Eli tee niihin pienet ristikkäisviillot pohjaan. Pudota yksitellen kiehuvaan veteen, nosta kylmään veteen kun kuori alkaa irrota. Kuori. Toista kunnes kaikki tomaatit on kaltattu. Paloittele tomaatit ja poista puiseva ydin + kanta. Laita kattilan pohjalle oliiviöljyä ja lisää tomaatit. Kuori valkosipulit ja pilko ne pieneksi silpuksi ja nakkaa sekaan. Hauduta pitkään. Vähintään kaksi tuntia. Sekoittele välillä. Lisää joukkoon pyree, sokeri, suola ja pippuri. Tarvittaessa myös vettä voi lisätä (itse en tarvinnut). Maista ja mausta. Käytä pizzan pohjalla, tomaattikeittona (smetanaa sydämeksi!) tai tee maailman parasta bolognesekastiketta. Toimii myös lasagnessa...

1. Osta paljon erinomaisia tomaatteja ja valkosipulia

2. Pese tomaatit ja tee niihin ristikkäisviillot

3. Lisää tomaatit kiehuvaan veteen yksitellen hetkeksi


4. Kun kuori halkeilee nosta tomaatit kylmään veteen. 

5. Kuori.

6. Pilko ja poista kanta + puiseva keskus

7. Valkosipulit. Kuori. Pilko.


8. Kattilan pohjalle oliiviöljyä, tomaatit ja valkosipuli. Hauduta. 

Yleensä ei tarvi lisätä vettä!

9. Mausta. Maista. 

10. Jatkojalosta: pastan kaveriksi (+parmesan), bologneseksi (+ jauheliha), pizzaan (+pohja ja juusto), keitoksi (+ smetana)... Tässä tapauksessa lisään laitettiin 400g jauhelihaa joka maustettiin ihan vaan grillausmausteella. 

11. jatkojalostuksen jatkojalostus: nakkasin sekaan vielä maustamatonta tuorejuustoa ja lautasella lisäsin pastan lisäksi juustoraastetta, tuoretta ruohosipulia ja palasen patonkia. Loput kastikkeesta laitan pizzaan. Jos se säilyy siihen saakka. Jos ei niin tarvitaan vaan lisää tomaatteja...









1 kommentti: