torstai 17. marraskuuta 2011

Lämmintä talvi-iltoihin

Kylmää, märkää ja pimeää. Ei ole edes lunta. Lenkille on pakko raahautua ja syystuuli tunkee läpi melkein luihin asti ja jää sinne asumaan illaksi. Paitsi jos kotona on lämmintä pataa odottamassa. Sellaista jota saa hauduttaa kauan ja laittaa vaikka uuniin muhimaan. Pataa jossa on sopivasti tulisuutta, energiaa ja lämpöä jotta jaksaa taas seuraavaan pimeään marraskuun iltaan.

Gulassi

Pala paistia / keittolihaa tms. n. 400-500g.
1-3 paprikaa (näitä saa olla runsaasti)
1 tlk tomaattipyrettä
(halutessa tomaattimurskaa myös tai vaikka täydellistä tomaattikastiketta jos sitä sattuu olemaan)
porkkanoita (1-2 koosta riippuen)
1-2 sipulia (mieluiten shalotti, mutta kaikki käy)
valkosipulia
chiliä
paprikajauhetta
suolaa ja pippuria
laakerinlehti
lihalientä (keitä itse luista tai käytä fondia tms)

tarjoiluun smetanaa tai rasvaista kreikkalaista jukurttia / creme fraichea tms

Paloittele liha (poikkisyyhyn!), tee reiluja palasia gulassi ei ole mitään piiperrysruokaa. Poista lihasta kalvot (ja syötä koirille). Paloittele samoin kaikki kasvikset reiluiksi paloiksi. Paista lihasta pinnat kiinni voi-öljy seoksessa kuumalla pannulla. Lisää joukkoon kasvikset ja lihalientä. Samoin tomaattipyre ja mausteita. Anna hautua pienellä lämmöllä niin että lihoista tulee  oikein mureaa (puolesta tunnista 2 tuntiin). Lisää tarvittaessa nestettä haudutuksen aikana ja mausteita haudutuksen lopuksi. Tarjoile smetana sydämen kera.

Pala lihasta tulee hyvä gulassi kunhan sen pilkkoo oikein. Ota liha huoneen lämpöön lämpenemään n. tuntia ennen kuin aiot paistaa sen. 

Kasvikset odottavat pilkkomista. Gulassi ei mielestäni kaipaa perunaa... 

Sipulit ja liha pilkottuna ja valmiina pannulle

Voi antaa makua ja ruskistaa pinnan kauniiksi, öljy kestää kuumuutta paremmin. 

Gulassi hauduttelussa

Ja tyytyväiset kalvojen syöjät... 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti