lauantai 4. helmikuuta 2012

Raguta haudutellen



Vaatii isohkon padan ja rutkasti aikaa. Mutta toisaalta tässä saa monen päivän ruuan eikä sitä aktiivista työaikaa ole paljoakaan. Pataa vois varmaan haudutella uunissakin tai leivinuunissa, mutta meillä se kiehui perinteiseen tyyliin ihan vaan hellalla missä kävin sitä hämmentelemässä ja fiilistelemässä tuoksulla. Tämä on varmaan ensimmäinen kerta kun syön possua niin että oikeasti pidän siitä. Ja eka kerta kun mut saa syömään possua monta päivää peräkkäin ;) (jos siis jotain leivänpäälliskinkkuja ei lasketa)



[b][i]Ragu Tigrun tapaan[/i][/b]


alle kilo tomaatteja
2 prk tomaattimurskaa (mieluusti ois saanu olla saman verran enemmän oikeita tomaatteja)
2tlk tomaattipyrettä
2 pienehköä sipulia
4 kynttä valkosipulia
(jossain käskettiin pistää selleriä, mutta meillä ei ollut)
öljyä (taisin käyttää rypsi) + voita
2-3dl punaviiniä (täyteläistä)
suolaa
mustapippuria
(mukaan voi laittaa pari laakerilehteä)
5dl lihalientä
1 porkkana
800g - 1kg possupaistia


Pilko tomaatit, kuori ja pilko sipulit + valkosipuli. Kuori ja pilko porkkana. Kuullota sipuleita hetki öljy + voi seoksessa. Lisää tomaatit ja kuullota niitäkin hetki. Lisää sen jälkeen tomaattimurska ja -pyree. Anna kuumeta kiehuvaksi. Lisäile joukkoon lihalientä (tässä vaiheessa 2-3dl), porkkanapalaset ja viiniä. Laske lämpötilaa sen verran että pata juuri ja juuri kiehuu. Anna muhia tunti tai pari liedellä välillä sekoitellen. Nosta joukkoon huoneen lämpöinen possupaisti (paisti saa olla lämpenemässä suunnilleen sen tunnin jonka kastike on tähän asti muhinut). Se saisi mielellään olla vain kevyesti suolattu. Itse käytin marinoitua (suolattua ei löytynyt tähän "hätään") josta pesin marinadin pois. Nosta lieden lämpöä sen verran että kastike jaksaa kiehua vaikka sinne lisättiin liha. Keittele paistin kanssa vielä pitkään eli 3-4h ainakin (sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa lihalientä). Se on valmis kun se ns. hajoaa käsiin kun sitä tökkäisee vähän eli liha on niin läpikypsää ja mureaa että sitä ei tarvi leikata. Tarkista keitoksen maku ja lisää tarvittaessa viiniä/lihalientä tai suolaa. Rouhi joukkoon reilusti mustapippuria. 


Perinteisesti ragu tarjoillaan niin että liha nostetaan erikseen ja tarjotaan esim salaatin kanssa. Tomaattikastike taas tarjoillaan pastan kera (spagetin). Keitetään pasta ja valutetaan se. Lisätään pastan joukkoon tomaattikastiketta ja tarjoillaan se parmesanin ja tuoreiden yrttien (basilika) kanssa. Jotkut lisäävät pastakastikkeeseen hieman kermaa. Me on syöty tätä patana (lisättiin smetanaa silmäksi), pastan kera (feat. parmesan) ja paistina perunoiden + porkkanan kera sekä salaatin kanssa ja leivän päällä. On hyvää!

2 kommenttia:

  1. Hei! Oletko hoksannut, että Pastanjauhannan juustokisan voitto osui kohdallesi?

    VastaaPoista
  2. Huomasin ja ilahduin sekä koitin pistää viestiä sähköpostin kautta... Ehkäpä otan yhteyttä vielä sinne teidän blogiinkin.

    VastaaPoista