perjantai 7. syyskuuta 2012

Katkarapukeittoa

Nyt alkaa olla olla jo sen verran viileää että ruokarintamalla mieli kääntyy keittojen ja patojen puoleen. Tämä katkarapukeitto oli alunperin pata ruoka joka kehoitettiin syömään valkoisen riisin kanssa. No valkoisen riisin ravintoarvo on mitä on, joten se on aikojen saatossa jätetty pois ja padasta on kehkeytynyt keitto. Laitan tähän nyt ensin tämän pikaversion joka on siitä hyvä että jos lisää katkaravut vasta ihan lopuksi (melkein jopa lautaselle vasta niin keitto toimii näppärästi eväänäkin (eväänä katkikset kun lämpenevät ihan riittävästi siellä työpaikan tms mikrossa). Katkarapuja kun ei missään nimessä kannata kuumentaa yhtään enempää kuin on aivan pakko: niistä tulee sitkeitä jos kuumennetaan liikaa. Huomaa että valtaosa pakastealtaan katkaravuista on kypsiä tai ainakin esikypsennettyjä ja suolattuja joten suolan määräkin kannattaa säätää valmiiksi vasta ihan lopussa. Kypsä katkarapu on vaaleanpunainen ja raaka harmahtava. Kuorineen ostetuista katkaravuista (tai vaikka rapujuhlien jämä kuorista) saa keitettyä liemenkin. Kerron reseptin lopussa kuinka se käy. Karppaaja saattaa olla niinkin rohkea että laittaa keittonsa silmäksi smetanaa, creme fraichea tai vastaavaa... 




Katkarapukeittoa (3-4 annosta)

25g voita (tai hätätilassa tilkka öljyä)

pätkä purjoa jos sitä kaapissa on (kesällä käytämme kyllä kevätsipulia ja talvella usein mitä sipulia vaan käsillä sattuu olemaan)
pari (kolme) valkosipulin kynttä

Pilkotaan sipulit ja kuullotetaan ne pikaisesti rasvassa. 

1 - 2 prk tomaattimurskaa
(meri)suolaa ja 1 - 2 tl cayenne pippuria tai chiliä (olen käyttänyt menestyksekkäästi myös kuivattuja chilejä joita mies toi Intiasta sekä chilitahnaa jne)
ripaus mustapippuria ja sokeria (sokeri taittaa kitkeryyttä tomaatista, mutta ei ole välttämätön jos välttelet sokeria)

Lisätään sipulisilppuun ja haudutetaan sen aikaa kun aikaa on. Lisätään vettä tai mieluummin katkarapulientä (valmistus kerrottu lopussa) sekaan jos menee kovin kuivan oloiseksi. Myös pieni loraus valkoviiniä toimii kivasti keiton jatkeena. Se sopii myös nautittavaksi ko keiton kanssa. Niin paitsi jos kyse on työeväästä jolloin se ei ehkä ole kovin suotavaa.  
(Ohje käskee hauduttaa vähintään 30 minuuttia, mutta me on kyllä syöty pikaisemmallakin haudutuksella. Toisaalta parhaimmillaan tämä on oikeasti rauhassa hauduteltuna)

2dl kuohukermaa (voi käyttää enemmänkin, kerman asemesta myös smetana taikka vaikka creme fraiche sopii)
sekä paljon katkarapuja: 400g kuorittuja tai 750 g kuorellisia

Lisätään kerma ja katkaravut ja lämmitetään vielä sen verran että keitto pulpahtaa. Huom: katkarapuja ei saa keittää hengiltä!

Tarjoillaan vaalean leivän kera (jos sitä sattuu olemaan ja jos sitä sattuu syömään) ja jos pihalla kasvaa vielä ruohosipulia niin sitä voi palastella keiton päälle väriksi. 


Jos aikaa on enemmän niin sama keitto tehdään katkaravun kuorien liemeen, mutta näin pikaversiossa pärjätään hyvin ilmankin.




Katkaravun (tai ravun kuoriliemi)
Sulata kuorelliset katkaravut ja kuori ne. Käytännössä niiltä taitetaan pyrstö ja pää ja sen jälkeen poistetaan kuori. Muista irrottaa tummana näkyvä suoli! Keittele muita kuin suoli osaa vedessä max 15 min (ravun kuoria voi keittää 30 min, mutta katkiksista tulee ikävän makuisia liian pitkällä keittoajalla). Vettä sen verran että peittyvät. Lisää ripaus suolaa. Siilaa kuoret pois ja käytä liemi keittoihin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti