maanantai 22. elokuuta 2011

Sadonkorjuu

Meillä ei ole peltoja tai karjaa. Ei edes puutarhaa ja pikkuisen rivaripihan yrtitkin kuolivat heti kättelyssä (huono maaperä, laiska kastelija ja innokkaat, karvaiset maistelijat). Liekö siis geeneissä vai tullut äidin maidossa, kun syksyisin mieli kääntyy sadonkorjuun puoleen? Kaipaan kaalia, pohdin porkkanaa. Kerään, pakastan, säilön. Pyrin siihen että ainakin jossain määrin meillä syötäisiin niitä aineksia jonka sesonki on parhaillaan menossa. Tosin talvella siitä kyllä joustetaan (onko minkään kotimaisen tuotteen sesonki talvella?). Syksyllä se tarkoittaa monenlaista syötävää! Ihan ensimmäiseksi tänä syksynä se tarkoitti tuoretta kaalia, porkkanaa ja sipulia. Nehän taipuisivat moneen (ja taipuivatkin) mutta aloittelin satokautta kesän lopulla grillauksen yhteydessä: coleslaw on näppärä grilliruuan kaveri, taipuu myös tortilloihin ja lisäkkeeksi monen ruuan kanssa.



Coleslaw:
pieni keräkaali tai pala isommasta
2-4 porkkanaa
1 pieni kevätsipuli tai salaattisipuli
kruunumajoneesia tai vastaavaa (+ creme fraichea)
pippuria (musta)
(fetaa ja ananasta)

Poista kaalista ja porkkanoista kannat. Kuori porkkanat ja ota kaalista ulommaiset lehdet irti. Raasta molemmat. Paloittele sipuli aivan pieneksi silpuksi. Lisää joukkoon majoneesia (itse lisäsin myös creme fraichea vähän taittamaan majoneesin kirpeyttä) sekä mausteet ja sekoita. Majoneesia pitää olla sen verran että rakenne on miellyttävä.  Sopii grillatun kanan kaveriksi tai vaikka tortilloihin.


Kaikki ainekset yhteen kulhoon ja sekoitus.


Valmis! Maku paranee, jos salaatti ehtii odottaa tovin jääkaapissa ennen syömistä (sen voi myös tehdä edellisenä päivänä valmiiksi)

Tortilloihin coleslawta, grillimaustettua kanaa ja cheddaria.
Toinen versio fajitas maustetusta jauhelihasta.

Tortillat ovat näppärää sormiruokaa, jos ne taittelee oikein. Ensin taitetaan pohja.

Ja sitten sivut. Näin täytteet eivät pääse karkaamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti