torstai 5. tammikuuta 2012

Routapaistia

Monessakin blogissa on kokkailtu viime aikoina routapaistia. Minä nappasin idean ja reseptin Pastanjauhajilta, jotka olivat valmistaneet omansa hirvestä. Meillä routapaistiksi taipui kaupan pakastealtaasta löytynyt n. 1,5 kiloinen lampaan paisti. Lammas onkin aivan mainio liha.

Routapaistin ajatus on että paisti kypsennetään matalassa lämpötilassa pikkuhiljaa jäisestä sopivaan kypsyysasteeseen ja maustetaan vasta paistamisen jälkeen, jolloin lämmin liha nostetaan marinointiliemeen josta se sitten imee sisäänsä makuja. Tuloksena on erityisen murea ja mehevä paisti joka vaatii aikaa, mutta ei ole vaikea valmistaa.

Routapaistin valmistus:
Lämmitä uuni n. 80-100 asteeseen. Ja nosta jäinen paisti uuniritilälle.
Kun liha on sulanut laita siihen lihalämpömittari. Me paistoimme lampaan n. 65 asteeseen ja se oli aika sopiva loppulämpö mielestäni. Tuollaisella pikkupaistilla siihen lämpöön pääseminen kesti n. 6h. Paistin paistuessa uunissa keitellään marinointiliemi, joka jäähdytetään. Liha ei saa jatkaa kypsymistä enää liemessä. Kypsä liha nostetaan jäähtyneeseen liemeen ja annetaan maustua 8-12h (meillä taisi olla jopa yli 12h). Lopuksi liha valutetaan, suikaloidaan ohuiksi suikaleiksi ja nautitaan esim leivän päällä tai salaatissa tms.

jälkimarinadiin:
1 l vettä
1 dl soijakastiketta
1 dl sokeria
200 g karkeaa merisuolaa
1 rkl rosmariinia
5 kokonaista mustapippuria
5 katajanmarjaa
3 laakerinlehteä


Vähiin aikoihin epäilyttävimmän näköinen keitokseni tässä vaiheessa. Eli routapaisti valmiina tulemaan uunista ulos. Liha ei tässä vaiheessa näyttänyt eikä tuoksunut mitenkään erityisen houkuttelevalta (maustamaton lammas haisee lähinnä märiltä villasukilta) Huomaa että kypsyvä liha valuttaa aika tavalla nestettä allensa eli siellä alla kannattaa olla pelti tms keräämässä ne nesteet. 


Marinoitu ja leikattu paisti. Nam! Todella mehevää lihaa. Kypsyyastekin aika passeli. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti